Blog/35

Što stomatolog može na temelju pregleda saznati o vašem zdravlju?

Što stomatolog može na temelju pregleda saznati o vašem zdravlju?

Da je potrebno svakih šest mjeseci otići na redovan pregled kod stomatologa, ponovili smo već nekoliko puta. No, možda niste ni slutili što bi sve stomatolog pri pregledu mogao otkriti o vašem općem zdravlju. Isto kao što se kaže da su oči ogledalo duše, moglo bi se reći da su zubi ogledalo vašeg zdravlja.  Otkrivamo na temelju čega stomatolog može procijeniti vaše higijenske, prehrambene i druge navike te sukladno tome vaše zdravstveno stanje.

1. Ne koristite zubni konac ili interdentalnu četkicu
Idete li na pregled kod stomatologa, vjerojatno ćete detaljnije oprati zube, a to znači da ćete i upotrijebiti zubni konac ili interdentalnu četkicu. No, vaš stomatolog će sigurno uočiti održavate li inače oralnu higijenu koristeći zubni konac ili samo četkicu za zube. Pitate se kako? Naslage plaka i kamenca između zubiju odat će vašu tajnu.  Naime, tijesne prostore između zubiju nije moguće zahvatiti četkicom. Stoga se jedino uz korištenje zubnog konca ili interdentalne četkice može spriječiti nakupljanje plaka i ukloniti ostatke hrane koji su uzročnici lošeg zadaha i stvaranja karijesa.  Zubni plak svoj razvoj počinje kao pelikula – tanki sloj ljepljivih glikoproteina koji se iz sline talože na površinu zuba. Četkanjem zubiju uklanjaju se pelikule na vanjskom dijelu zuba, a zubnim koncem se čisti prostor između zubiju. 

2. Patite od nedostatka vitamina
Problemi s desnima su vrlo često povezani s nedostatkom određenih minerala i vitamina pa će vaš stomatolog na temelju pregleda vrlo često moći utvrditi hranite li se zdravo tj. imate li uravnoteženu prehranu. Primjerice,  u slučaju nedostatka vitamina C moguća su upalna stanja zubnog mesa te veći rizik obolijevanja od parodontitisa. Odgovarajući unos vitamina C pak sprječava rast bakterija i djeluje na obnavljanje desni koje krvare.  Kalcij pak ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja zubi jer sudjeluje u sintezi bjelančevina. Prema istraživanju koje su objavili znanstvenici iz Ženeve pokazalo se kako uzimanje kalcija u trudnoći pogoduje boljem zdravlju zubi kod djece.  Vitamin D ima protuupalno djelovanje i smanjuje rizik od parodontitisa. Uz to, dovoljne količine vitamina D su ključne za apsorpciju kalcija u organizam.

3. Imate upalu sinusa
Možda ste došli na redovni pregled kod stomatologa ili ste ga posjetili zbog zubobolje u području gornjih pretkutnjaka i kutnjaka. Postoji mogućnost da su vaši zubi potpuno zdravi no da ste nedavno preboljeli upalu sinusa ili da se bol javlja zbog upale maksilarnog sinusa (sinusa smještenog u gornjoj čeljusti). Vaš stomatolog će na temelju promjena boje i veličine sinusa uočiti imate li upalu, tj. sinusitis. Naime, sinusi su obloženi tankom, ružičastom sluznicom sličnom onoj u usnoj šupljini. Kad se sluznica koja prekriva sinuse inficira i dođe do upale, ona se zadeblja i pojačano izlučuje sluz. To dovodi do rasta bakterija i same upale, a koja može utjecati i na pojavu gingivitisa.

4. Bolujete od šećerne bolesti
Suha usta su jedan od znakova dijabetesa,  a prvi će ga možda otkriti vaš stomatolog. Dijabetes je jedna od najčešćih bolesti suvremenog društava, a tip 2 šećerne bolesti najčešći je oblik dijabetesa. Riječ je o metaboličkom poremećaju pri kojem zbog niske razine hormona inzulina i nemogućnosti organizma da ga pravilno upotrijebi, dolazi do visoke razine šećera u krvi. Samim time, bolest ima negativan utjecaj na cijeli organizam pa tako i zdravlje desni. Iako se procjenjuje da je ukupan broj osoba koje boluju od šećerne bolesti u Hrvatskoj veći od 350.000, veliki je broj onih koji niti ne znaju da imaju dijabetes. Stoga na pregledu kod stomatologa mnogi tek prvi put suočavaju sa simptomima dijabetesa, a osim suhoće usta to su pojačana žeđ, učestalo mokrenje, zamućenje vida, slabost, nagle promjene tjelesne težine. Vaš stomatolog može na temelju promjena u usnoj šupljini, kao što su suhoća i infekcije, preporučiti odlazak liječniku opće prakse koji će vas uputiti na daljnje pretrage. Dijabetes može imati široki negativni utjecaj na zdravlje desni te dovesti do propadanja strukture zuba, sindroma pekućih usta, gljivičnih infekcija, parodontitisa, karijesa i sporijeg cijeljenja rana nakon vađenja zuba ili kirurških zahvata.

5. Imate problema sa želucem ili poremećaj u prehrani
Ako imate ispucale zube, to može biti znak da je zubna caklina istanjena. Problem pucanja zubi se ne javlja samo kod starijih osoba. Tanka caklina može nastati kao posljedica gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), a pri čemu se želučana kiselina vraća iz želuca u jednjak te rastvara i oštećuje caklinu.  Neki od simptoma bolesti su suha usta i česti napadaji žgaravice.  Želučana kiselina vrlo je jaka pa se problemi sa zubima javljaju i kod bulimije, poremećaja prehrane u kojoj se osoba nakon svakog obroka izaziva povraćanje. U slučaju bulimije, prednji zubi počinju prvi propadati, a to propadanje vidljivo je na strani gdje ih dodiruje jezik.

Saznajte više: Što sve uništava zube i koje namirnice izbjegavati, a koje su poželjne?

Ovo su samo neki od pokazatelja zdravstvenog stanja na temelju pregleda usne šupljine od strane stomatologa. Nismo spomenuli da će vrlo lako uočiti volite li piti gazirane sokove, pušite li i grizete li nokte. Kod neobjašnjivih krvarenja u ustima, pojave bijelih i crvenih točkica te kvržica i izbočina na usnicama i desnima, moguće je posumnjati na oralni karcinom. U tom slučaju, vaš stomatolog će vas poslati na pregled oralnom kirurgu koji će zahvaćeno tkivo poslati na biopsiju.

KONTAKTIRAJTE NAS

Molimo ispunite sva polja.
Poruka uspješno poslana.
Slanje...

Pretplatite se na naš newsletter